Itaalia jõudis Peetrisse

Mõnda aega jõude seisnud Peetri tuulikus käib jälle elu. Peetri aleviku vanimas – kivimüüri on raiutud numbrid 1868 – hoones tegutseb Itaalia köögiga pererestoran Rucola. Rae Sõnumid käis ühel eriti külmal detsembrikuu õhtul peakokk-juhataja Kaimar Kapi ja teenindusjuhi Kersti Tobiga kuuma caffe lattet mekkimas.

Rucola (tõlkes rakett) ei vaja Itaalia roogade austajatele laiemat tutvustamist. Ilmselt on ka paljud Rae valla elanikud külastanud nende alates 2009. aastast Haaberstis tegutsevat restorani. Kuna Kaimar ja Kersti on algusest peale seal töötanud, siis tunnevad nad Rucola hingeelu läbi ja lõhki.

99 protsenti toorainest tuleb Itaaliast

„Kui tavaliselt on söögikohtadel kombeks kesklinna koonduda, siis Rucola juhtkond on võtnud eesmärgiks olla inimestele võimalikult lähedal. Seda põhimõtet järgime nii Haaberstis kui ka Peetris,“ lausus Kersti. „Menüü koostamisel oleme arvestanud, et itaaliapärast toitu saaksid nautida nii täiskasvanud kui ka lapsed, kellele on üldjuhul kombeks pakkuda friikartuleid viineritega.“

Tõepoolest, Rucola söögi- ja joogivalik on rikkalik. Tavapärastele pitsadele ja pastadele leiab menüüst laia valiku eelroogasid, salateid, suppe, risotosid, pearoogasid ning magustoite. Kõik Itaalia köögi firmaroad on esindatud ning Rucolas saab kõhu täis ka kõige nõudlikum gurmaan. Valikus on veganjuustud ja salaamid, proteiinivaba- ja täisterapasta ning gluteenivabad pitsapõhjad.

Kersti sõnul on nad püüdnud menüüd uuendada, kuid väga palju ei ole nad saanud sellele keskenduda, sest klientide survel on tulnud vanad ja head road tagasi tuua. Võimalus on sööke-jooke kulleriga koju tellida ja ka ise järele tulla. Marketist saab kaasa haarata hoolikalt valitud ja taskukohaste hindadega veine.

„Tallinna kesklinna poole liikudes lähevad restoranid peenemaks ja hinnad tihtilugu krõbedamaks. Meie eeliseks on lihtsus ning konkurentsivõimeline hinna ja kvaliteedi suhe,“ lausus Kaimar. „Rucola tunneb uhkust pikaajaliste koostööpartnerite üle – paljud toorainetarnijad on meid varustanud rohkem kui kümme aastat. 99 protsenti toorainest tuuakse Rucolasse Itaaliast.“

Kaimari sõnul oli paar aastat tagasi plaanis laieneda hoopis Laagrisse, kuid COVID-19 pandeemia sundis korrektiive tegema. Asjaolu, et paekivist hollandi tüüpi tuuleveski osteti ära ja selles tehti põhjalik remont, annab aimu, et Rucola on Peetrisse tulnud selleks, et jääda. „Järgmised 15 aastat kindlasti,“ lisab Kaimar, venitades suunurgad kõrvuni.

Tuleb soojendusega talveaed

„Rae valla elanikud on meid hästi vastu võtnud. Oleme ka ise positiivselt meelestatud, sest Haabersti Rucola on üle elanud kõik majanduskriisid ning miks ei peaks sama kontseptsioon ka Peetris töötama. Vajadus uus söögikoht avada tekkiski seetõttu, et nõudlus oli niivõrd suur ja märkimisväärne osa Haabersti restorani püsiklientuurist elab Peetri ümbruses,“ täiendas Kersti.

Rucola on läbinud põhjaliku remondi. Esimene korrus on tehtud oluliselt avaramaks, lisaks soojadele värvitoonidele pakub hubasust autentne pitsavalmistamiseks mõeldud puuahi. Söögivalmistamisel saab silma peal hoida avatud kööki piiludes. Õige varsti saab uue kuue ka fassaad ning seejärel algavad klaasist seintega soojendusega talveaia ehitustööd. Tänu sellele tõuseb mahutavus 140 inimeseni, kuid juba praegu saab teisel korrusel pidada 40 inimesega privaatpidu koos bändiga.

Lõpetuseks kutsuvad Kersti ja Kaimar töökaid ja kohusetundlikke inimesi Rucola perekonnaga (just niimoodi nad töökollektiivi nimetavad) liituma.