Talisport algab juba enne lume saabumist – kuidas, kellele ja milleks?

Spot Of Tallinnas oma treeninguid läbiviiv Lumekool julgustab kõige väiksemaid lumesõpru alustama mäesuusa- ja lumelauasõidu õppimist just sisetingimustes ja seda juba varakult enne lume saabumist. Selleks alustas oktoobri lõpus spetsiaalne trenn, mis on mõeldud 5−10-aastastele lastele, kes tahaksid õppida talverõõme nautima sporti harrastades.

Lumekooli treenerite Stiina ja Lii Ann Liivranna kogemus näitab, et kõige väiksematel õpilastel läheb mäeeluga harjumiseks tavaliselt veidi aega ning just seetõttu sai koostatud spetsiaalselt lastele mõeldud mäesuusa- ja lumelauasõidu juurde viiv õppekava.

„Meie 8-nädalase programmi jooksul mängivad 5−10-aastased lumesõbrad end läbi lõbusatest harjutustest ja hiljem lumel leiavad end juba tuttavamast olukorrast. Kavalalt tekitatud turvatunne soodustab omakorda eduelamuse kiiremat tekkimist, andes motivatsiooni uue harrastusega jätkama ka siis, kui kõik kohe välja ei tule. Sellesse trenni sobivad ka need lapsed, kes varem ei ole veel trennis käinud, sest alustame algusest ja harjutame piisavalt,“ rääkisid treenerid.  

Ettevalmistavad sisetrennid küll lõppevad jõuludeks, kuid lume saabudes siirdutakse päris mäekeskkonda Valgehobusemäel. Mäekeskus asub vallast kolmveerandtunnise autosõidu kaugusel ja on suurepärane õppekeskkond just algajale lumesõbrale. Lisaks on keskuses olemas varustuserendi võimalus.

Mida sisetrennis tehakse?

Harjutuste süsteem, mida sisetrennis järgitakse põhineb programmidel, mis on välja töötatud mäesuusa- ja lumelauaga sõitmise juurde viimiseks. Spot Of Tallinna ruumides on laste käsutuses moodsad trampliinid, saalid ja tasakaaluvahendid.

„Batuut on vahend, mida saab kasutada hüppamiseks ja põrkamiseks, et tekiks ettekujutus gravitatsioonist, pöörlemisest, kehahoiust, jäsemete asendist õhus. Samuti õpitakse enne, kui kõval maal kukkuma juhtub, õigesti maanduma ja nägu kaitsma. Mõned hüppeharjutused on batuudil lihtsalt lõbusamad,“ tõid treenerid näite, kuidas sisetingimustes on võimalik ettevalmistusi teha.

Kõige olulisem aga on treenerite sõnul just tasakaalu ja koordinatsiooniga seotu ning selle arendamiseks on programmis ettenähtud hulk akrobaatilise loomuga harjutusi. 

„Akrobaatikaala harjutused on mõeldud arendama koordinatsiooni, näiteks kuidas olla põlvest all ja samaaegselt hoida raskust ees või taga, ühe või kahe jala peal. Ja siis muidugi tasakaal, mis on lumealade keskne teema. Selleks kasutame erinevaid radu, mida läbida, tasakaalulauda, palle, kumme ja palju muud,“ lisas Stiina Liivrand.

Kokkuvõtlikult saabki öelda, et tundide näol on tegemist lõbusa kursusega, kus mõõdukas julguse ja osavuse katsetamine treeneri sõbralikul juhendamisel, kuid valvsa pilgu all, on turvaliseim võimalik keskkond. Nagu  muuseas saavad lapsed mängides selgeks ka mäereeglid ja selgusele ka selles, milline talispordiala neile kõige meelepärasem võiks olla.  

„Kui laps ei tea ja vanem ei oska soovitada, kas meeldiks rohkem suusasõit või lumelauasõit või et kummast neist võiks alustada, siis see ei ole takistuseks, sest ka seda jõuame sisetrennides samm-sammult välja selgitada,“ lisas Lii Ann, kes koos õega treeningprogrammi välja töötas.