Rõõm tublide noorsportlaste pärast!

Henri Ausmaa vastus Indrek Raigi artiklile "Kas meie lastest kasvavad pehmod ja lödipüksid?" Rae Sõnumite augustinumbris. 

Rae vallas on väga palju tublisid noori, kes tegelevad spordi või harrastusspordiga. Seda kinnitavad ka numbrid – 2017 a. esimesel poolaastal esitati Rae vallale ca 1300 taotlust spordi- ja huvitegevuse kulu hüvitamiseks (Rae Sõnumite veebilehel 04.08.2017 avaldatud info). Uurides tausta selgus, et umbes 20% nendest taotlustest olid huvitegevuse ja ülejäänud 80% sporditegevuse kulu hüvitamiseks. Oluline on siinkohal veel välja tuua see, et Rae Huvialakooli spordiosakonnas ehk Rae spordikoolis õppivate õpilaste eest ei saa kulu hüvitise taotlust esitada. Seega lisandub sellele numbrile veel Rae spordikooli õpilaste arv, Rae spordikoolis käis 2017. a kevadel treeningutel üle 400 noore. Võime järeldada, et spordiga tegeleb Rae vallas rohkem kui 1500 noort.

Spordis on kiire edu saavutamine peaaegu võimatu, väga palju loevad traditsioonid. Selleks, et traditsioonid tekiksid, kulub aega mitu dekaadi. Algus on ka kõige raskem, sest pole traditsioone millele toetuda. Juba ühe põlvkonna viimine noortest täiskasvanute vanuseklassi võtab aega enam kui kümme aastat. Kulub veel sama kaua aega, et saaksime öelda, et meil on tekkinud traditsioon. Jüri spordihoone valmis 2007. aasta jaanuaris, juurdeehitis alles 2014. aasta novembris. Samal sügisel avati Rae Huvialakoolis spordiosakond. Peetri kool koos spordihoonega avati 2009. a. Järveküla kool koos spordihoonega valmis eelmisel õppeaastal. Lagedi põhikool sai renoveeritud 2013. a alguses koos uue võimla ja staadioniga ning Vaida põhikooli võimla renoveeriti 2003. a ning staadion ehitati 2007. a. Häid ja avaraid sportimisvõimalusi pole meil olnud kuigi kaua. Paremate tulemuste saavutamiseks tuleb natukene kannatlikkust koguda.

Vaatamata traditsioonide puudumisele on meie vallast sirgunud mitmeid tublisid noori sportlasi.

Joseph Saliste (Jüri, snd 1995) mängib neljandat aastat Tallinna FC Flora koosseisus jalgpalli Premium liigas.

Henri Roos (Jüri, snd 1998) valiti Eesti suusaliidu poolt 2016/17 hooaja parimaks meesjuunioriks murdmaasuusatamises.

Kelly Kalm (Jüri, snd 1997) ja Siim Kiiskonen (Jüri, snd 1997) on mitmekordsed Eesti meistrid jalgrattaspordis ning kannavad edasi Eesti jalgrattaspordi traditsioone.

Victoria-Ida Vähi (Vaida, snd 2000) on tunnistatud oma vanuseklassi parimaks mängijaks korvpallis ning viimasel kahel hooajal on ta kaasa mänginud naiste korvpalli meistriliigas ja Eesti-Läti ühisliigas.

Mark-Andreas Jaakson (Jüri, snd 2000) on kuulunud omaealiste noortekoondisesse nii korvpallis kui ka 3 x 3 korvpallis. Mängib alates 2015/16 hooajast Alexela Korvpalli Meistriliigas. 1.–3. septembrini 2017 sõidab 3 x 3 korvpalli EM-finaalturniirile.

Grete Eerikson (Jüri, snd 2000) on kuulunud neidude U18 vanuseklassi korvpalli ja 3 x 3 korvpalli koondisesse.

Leemet Loik (Vaida, snd 2001) kuulub poiste U16 vanuseklassi korvpallikoondisesse.

Kristjan Otlot (Jüri, snd 2002) kuulub oma vanuseklassis Eesti absoluutsesse tippu keskmaajooksus. Juuni lõpus jooksis ta üle 30 aastat püsinud Eesti B-klassi rekordi 1000 m jooksus.

Georg Kõss (Jüri, snd 2002) on mitmekordne Eesti meister ja tulnud Euroopa karikafinaali võitjaks kardisõidus.

Nooremates vanuseklassides on meil palju väga tublisid noori sportlaseid, kes saavutasid Eesti noorte meistrivõistlustel medaleid ning on esindanud noortekoondiseid erinevatel spordialadel. Meil on tublid koolisportlaseid. Rae valla koolid on väga edukalt esinenud nii Harjumaa kui ka üle-eestilistel koolispordivõistlustel.

Tunnustamist väärivad kõik Rae valla koolide kehalise kasvatuse õpetajad ja treenerid. Töö noortega ei käi ainult treeningutel. Väga tihti osalevad treenerid oma vabast ajast noortega võistlustel, laagrites jne. Julgen kindlalt väita, et treenerite puhul on tegemist tõeliste oma ala fanaatikutega. Kõigist õpilastest ei ole võimalik vormida meistreid või tippsportlaseid. See ei ole ka eesmärk. Esmatähtis on ikkagi treeneritel noortele edasi anda õigeid väärtusi ning laiendada silmaringi.

Ajad muutuvad ja meie muutume koos nendega. Tõepoolest on tänapäeval noori vähem õues sportimas märgata kui varem. See on osaliselt tingitud tsivilisatsiooni arengust. Me ei saa väita, et vanem (meie) põlvkond oleks tänases keskkonnas end rohkem liigutanud kui praegused noored. Seetõttu ei ole õigustatud noortele seda ka ette heita. Tänapäeval on nii palju rohkem võimalusi eneseteostuseks. Lisandunud on palju uusi huvialasid: nn BMX, rula, street workout, parkour, disc-golf, slackline, erinevad võitluskunstid jne. Need on huvialad, millega noortele meeldib tegeleda, sest need on tihti täiskasvanute poolt organiseerimata. Võib-olla me lihtsalt ei tea piisavalt hästi, millega noored oma aega sisustavad? Meil on täna küll uhked staadionid, aga need on iga nurga pealt videokaameraga jälgitavad. Meie noorusaegadel see nii ei olnud. Noored on alati eelistanud veidi anonüümsemat keskkonda. Ma ei mäleta, et minu eakaaslased, kellel puudusid sportlikud eesmärgid, oleksid suure rõõmuga kooliajal vabatahtlikult metsajooksu teinud. Küll aga näen nii mõndagi neist täna FBs ja Instagramis endast fotosid postitamas rahvajooksude või triatlonite finišis. Mul on tõeliselt hea meel, et nad on jõudnud liikumise ja spordi juurde. Usun, et see on võimalik ka tänapäeva noortega, kes veel mingil põhjusel ei oska liikumisest rõõmu tunda.

Henri Ausmaa

Foto: Rae Sõnumid

Assakult pärit mitmekordne Eesti meister jalgrattaspordis Kelly Kalm treenib nüüd juba rohkem välismaal.

Foto: Urmas Põldre

Rae spordikoolis õppiv Kristian Otlot Rae Run 2017 5,8 km pikkuse suvejooksu finišis augustis.