Rae vald tuli teist aastat järjest Eesti valdade suvemängude võitjaks

Juulis Vinni vallas toimunud Eesti valdade suvemängudelt tuli Rae valda taas kord esikoht. Suurte valdade arvestuses edestati naaberomavalitsust Kiilit ja Tartut. Võistlusest võttis osa 1100 sportlast 47 omavalitsusest.

„Kui viimastel talimängudel võitis Tartu peaaegu kõik alad, siis nüüd ei saanud ükski vald peale Rae üle kahe alavõidu,“ märkis Rae valla võistkonna juht Indrek Raig. „Konkurents on edasiviiv jõud ja annab tunnistust Tallinna ümbritsevate valdade spordilembusest. Rae valda on majandusnäitajate poolest tihti võrreldud Viimsiga. Vähemalt spordis oleme neist pikalt eest ära – Viimsi sai alles 41. koha.“

Orienteerujatelt supertulemus

Kolm alavõitu saanud Rae esines eriti võimsalt orienteerumises, kus lühirajavõistlusel võideti kümnest vanuseklassist viis ehk koguti maksimumpunktid. Kuni 45aastaste meeste arvestuses tuli Armo Hiie eestvedamisel koguni nelikvõit!

„Vinni lehtpuumetsades oli kohati halb nähtavus ja rajale jäid üksikud sooribad ning seetõttu saatis edu neid võistlejaid, kellel on hästi käpas kaks põhilist omadust: korralik kompassitöö ja oskus tempot muuta,“ analüüsis Hiie. „Rõõm on tõdeda, et Rae valla orienteerumisvõistkonda kuulus inimesi mitmest põlvkonnast. Meie ala on kord juba selline, et kes sellega lapsena tegelema hakkab, see naljalt ei loobu. Naljaga pooleks võib öelda, et Rae valla kasvamine orienteerumistreeningutele hästi ei mõju, sest kohti, kus saab kaardi ja kompassiga harjutada, jääb vähemaks.“

Mägirattakrossis oli kuni 35aastaste naiste hulgas kiireim Reeda Tuula ja kuni 50aastaste meeste seas Virgo Karu. Naiste sõidu üks favoriite Kelly Kalm kukkus ja katkestas. Vahvalt sõitsid Jüris treeningutega alustanud CFC klubi noored.

Rae nais- ja meesvõrkpallurid startisid kõrgeimate eesmärkidega, kuid pidid leppima pronksmedalitega. Mehed jäid nelja parema hulgas alla hilisemale võitjale Kiilile 1:2 ning olid seejärel üle Ülenurmest 2:0. Mullu võidutsenud Rae naised kaotasid poolfinaalis Lasvale 1:2, kuid alistasid seejärel Lääne-Saare 2:0.

„Tase oli seekord äärmiselt kõrge. Neli esimest naiskonda võinuks vabalt võita, Lasva tegi poolfinaalis meie vastu imelise mängu,“ lausus Rae naiskonna kapten Kadri Kruus-Magomedov. „Üldjuhul mängime muruväljakutel paar korda aastas ja teistmoodi oludega harjumine võtab pisut aega ning eelis on kogenumatel mängijatel.“

Ühine õhtusöök ja Tanel Padar & The Sun

Kergejõustikus pälvisid alavõidu Elen Viikmann (naiste kaugus), Hanna-Friida Konks ja Klarika Kaldmaa (jäid naiste kõrgushüppes esikohta jagama), Mari Piir (naisveteranide 100 m ja kaugus), Kalle Suurekivi (meesveteranide kuul), Sten Ütsmüts (meeste 400 m), Risto Mätas (meeste oda), Raido Kalbach (meeste kuul) ja meeste 4 x100 m teatenelik (Martin Sisas, Kaarel Jõeväli, Hendrik Lepik, Sten Ütsmüts).

Kalbach alla 16meetrise kuulikaarega rahule ei jäänud, kuid esikoha, mis oli tema sõnul kolmas või neljas järjestikune, üle tundis mehemürakas sellegipoolest head meelt. „Kõige suurema elamuse jättis ühine koosviibimine, kus erinevate alade tegijad said omavahel tuttavaks ja muljeid vahetada. See tekitas erilise tunde,“ kinnitas suurte kogemustega Kalbach.

Raigi sõnul hõlmab tänapäeval suurema seltskonnaga võistlustel käimine enamat kui lihtsalt sport. „Olen oma elus piisavalt palju võistlustel osalenud, neid korraldanud ning tiime kokku pannud. Arvan, et mul on päris hea teadmistepagas sellest, mida osaleja soovib. Ütleks Arvo Kukumäe sõnadega: „Peaasi, et hing laulab.“ Siis tulevad osalejad ja tulemused,“ selgitas Raig.

Kõige ilusa taustal loodab Raig järgmistel aastatel näha Rae valda esindamas rohkem kohalikke noorsportlasi. „Rae Huvialakooli spordiosakonnast ei esindanud valda mitte ükski noorsportlane. Põhjuseid on erinevaid – kelle osalust ei pidanud otstarbekaks treener, kelle tulemused pole veel konkurentsivõimelised ja kes leidis suvel tähtsamaid tegevusi,“ arvustas Raig.

Vallavanema Mart Võrklaeva tänuõhtusöögil Barto puhkemajas osales ligi 90 Rae valda esindanud sportlast. Muusikalise elamuse pakkus Järveküla elanik Tanel Padar koos ansambliga The Sun. Mõnusama õhkkonna loomiseks olid kutsutud ka sõbralikud kaasvõistlejaid teistest omavalitsustest ning Rae vald sai kindlasti tuntuks paljude Eestimaa spordisõprade seas.

„Rae valla poolne korraldus oli tipptasemel – kandsime ühtset riietust ja meil oli ühine koosviibimine. Isegi omal ajal kõrgel tasemel sporti tehes ei kantud minu eest nii palju hoolt,“ võrdles Kruus-Magomedov.

 Jüri staadion tehakse suuremaks

 „Mul on hea meel, et suutsime Tartu valla ülemvõimu murda. Oleme projekti Team Rae vald jõuliselt panustanud ja suur aitäh sponsoritele selle eest. Tänan eraldi Indrek Raigi, kes on suutnud viia võistlustel osalemise uuele tasemele,“ rääkis juhtide võistlusel kuuenda koha saanud vallavanem Mart Võrklaev.

Loogilise jätkuna peaks Rae vald lähiaastatel võistluse korraldamise enda õlule võtma. Paraku pole vallas täismõõtmetega staadioni, kergejõustikualade korraldamisel Tallinnas puudub aga sügav mõte. Võrklaeva sõnul vajab Jüri gümnaasiumi staadion laiendamist, praeguste kavade kohaselt soovitakse töödega alustada 2020. aasta paiku.

Järgmisel suvel toimuvad võistlused Haapsalus, siis koos linnade võistkondadega ja uues formaadis!

Andres Kalvik

 

 

 

Eesti valdade suvemängudelt toodi kolm alavõitu

1. Rae 240 punkti, 2. Kiili 230, 3. Tartu 229,5

Kergejõustik: 1. Rae, 2. Tartu, 3. Kose

Meeste võrkpall: 1. Kiili, 2. Suure-Jaani, 3. Rae

Naiste võrkpall: 1. Võru, 2. Lasva, 3. Rae

Orienteerumine: 1. Rae 200 punkti, 2. Tartu 182, 3. Ambla 180

Jalgrattakross: 1. Rae 182, 2. Kiili 178, 3. Saku 177

Jahilaskmine: 1. Kiili, 2. Saku, 3. Väike-Maarja

Mälumäng: 1. Saku, 2. Kadrina, 3. Paikuse

Petank: 1. Tartu, 2. Ridala, 3. Põdrala

Köievedu: 1. Väike-Maarja, 2. Vinni, 3. Tartu

Juhtide võistlus (mehed): 1. Heiki Sarapuu (Ülenurme), 63 punkti, 2. Raido Tetto (Viru-Nigula) 62, 3. Jens Vendel (Rae) 62... 6. Mart Võrklaev (Rae) 60

 

Foto Rae spordikeskus/Indrek Raig

Killuke õhtust: Tanel Padari etteastet oodates ning pärast kogu naiskonna tantsu vallavanemaga sündis üks meeleolukas foto. Rae valla võrkpalli naiskond vasakult: Kati Nelis, Irina Suhhova, Keesi Pära, Triin Haidla, Anneli Saal, Evely Karvak, treener Ellen Liik ja Raili Juurikas. Mees tagareas on Veiko Raaman. All vasakult naiskonna kapten Kadri Kruus-Magamedov ja Margot Lelle.

 

Foto Rae spordikeskus/Indrek Raig

Rae valla juhid: juhtide võistlusel osalenud (vasakul) abivallavanem Jens Vendel ja (paremal) vallavanem Mart Võrklaev harjutamas kätt koos abivallavanem Madis Sarikuga kettagolfis, mis oli juhtide võistluse üks osa laskmise ja automodellismi kõrval.

Foto  Rae spordikeskus/Indrek Raig

Toomas Elling tuli jalgrattakrossis M40 viiendale kohale.