Rae vald seljatas spordis kolmandat korda järjest kõik linnad ja vallad!

Käärikul, Otepääl ja Kuutsemäel toimunud 46. Eesti omavalitsuste suvemängudel pälvis üldarvestuses suure ülekaaluga esikoha Rae vald.

Rae vald edestas igipõlist konkurenti Tartu valda 50 ja Türi valda 55,5 punktiga. Parimaks linnaks tõusis üldises pingereas 17. kohale tulnud Paide ja kuni 8000 elanikuga valdadest oli parim viiendaks tulnud Kiili. Osales 53 omavalitsust.

Ligi 22 000 elanikuga Rae vald võitis kergejõustiku, trikitõukeratta, jalgrattakrossi, meeste võrkpalli, meeste ja naiste 3x3 korvpalli ning discgolfi. Teiseks tuldi orienteerumises, naiste võrkpallis jõuti viiendale kohale ja petankis mängiti end seitsmendaks.

Noored, olge julgemad!

Kui sisetingimustes peetavas traditsioonilises korvpallis on talimängudel Rae valda edukalt esindanud mehed, siis esmakordselt võistlusprogrammi kuulunud 3x3 korvpallis võitsid sarnaselt meestele kõik mängud ka õrnema soo esindajad. Mehed said finaalis jagu Põlvast 13:12 ja naised Väike-Maarjast 14:13.

„Oli meeleolukas turniir, lisaväljakutse esitas väga palav ilm,“ lausus võiduka naiskonna liige Victoria Ida Vähi. „3x3 korvpall on uus ala omavalitsuste suvemängudel, seega oli põnevust kõikidel. Eesti mõistes kestis turniir tavapärasest kauem ehk kaks päeva, kokku osales koguni 15 tiimi. Kokkuvõttes võtsime mänge rahulikult, tähtis oli ka vigastusi vältida ja terveks jääda.“

Eelmisel hooajal Itaalia klubi Baloncesto Femenino Cartagena esindanud Vähi võistles Rae valla eest esimest korda. „Klubi ja koduvalla eest mängida on erinev tunne,“ tunnistab Vähi. „Tahan kiita Rae valla korraldustiimi suurepärase ettevalmistuse eest ning suur tänu ka kaasaelajatele!“

3x3 korvpall kuulub Tokyos esmakordselt ka olümpiaprogrammi ja Eesti rahvusnaiskond oli sinna pääsemisele päris lähedal. „3x3 korvpall on tehniliselt sarnane, kuid taktika poolest tavalisest korvpallist erinev. Lühema formaadi tõttu peab olema valmis intensiivsemaks, kiiremaks kui ka jõulisemaks mänguks. See on meile kui väikeriigile hea võimalus suuremate vahel silma paista,“ kinnitab Vähi.

Esimest korda esindas Rae valda ka Järveküla Kooli liikumisõpetaja Liina Luik, kes sai 1500 m jooksus vanuseklassis NV I neljanda koha. „Käisin aprillis operatsioonil ja seetõttu oli ettevalmistus tagasihoidlik. Keskmaajooks ei ole ka minu tugevaim külg,“ ütles Rio olümpial Eestit esindanud maratoonar.

Erinevatel rahvusvahelistel tiitlivõistlustel karastunud Luik soovitab ka tippsportlastel võimaluse korral pingevabamas õhkkonnas end proovile panna. „Võistlus on ju parim treening,“ märgib ta. „Võistlesin esimest korda Kääriku staadionil, sportlastele on loodud suurepärased tingimused. Tore oli ka teiste alade esindajaid kohata ja näha, millist omavalitsust keegi esindab.“

Sama meelt oli ka Kindluse Kooli liikumisõpetaja, kõrgushüppes teist tulemust näidanud ja 4x100 m teatejooksus kolmanda koha saavutanud Kaarel Jõeväli. „Mõnus ja pingevaba atmosfäär üllatas, sain hulgaliselt positiivseid emotsioone. Julgustan noori aktiivsemalt osalema,“ ütleb endine mitmevõistleja.

Teist aastat järjest oli stardis 14-aastane Miia Ott, kes oli kiireim kuni U18 tüdrukute 100 m sprindis ja kuulus 4x100 m võidukasse teatenaiskonda. „Omavalitsuste suvemängudel saab end proovile panna tavapärasest erinevate konkurentidega. Põnev on ja igasugune kogemus tuleb kasuks,“ sõnab Jüri Gümnaasiumi õpilane Ott, kelle nimele kuulub U16 vanuseklassi 100 m Eesti rekord 11,92.

Jürisse uus staadion ja suurim sulgpallihall

Rae valla võistkonna komplekteerimise eest vastutanud Indrek Raig on rõõmus, et kodukoha esindamine on kujunenud auasjaks. „Kui aktiivne osavõtt Rae valla mängudest näitab spordihuviliste ja harrastussportlaste suurt kandepinda, siis kolmas järjestikune üldvõit omavalitsuste suvemängudel annab kindlust, et meie vallas elab hulgaliselt Eesti tipptasemel sportlasi,“ arutleb Raig. „Suvemängud on saanud iga-aastaseks sportlaste kokkusaamise ürituseks. 2023. aastal valmib Jüris täismõõtmetes moodne multifunktsionaalne staadion ja Eesti suurim 16 väljakuga sulgpallihall. Loodetavasti saame seejärel ka korraldajatena end proovile panna.“

Vallavanem Madis Sariku sõnul tasub iga sporti investeeritud euro end mitmekordselt ära ning sellest põhimõttest on ka järgnevatel aastatel kavas kinni pidada.

„Hoolimata sellest, et Rae vald ei võitnud omavalitsuste suvepäevi esmakordselt, on mul ikka sama uhke ja ärev tunne, justkui juhtunuks see esimest korda,“ lausub Sarik. „Müts maha kõikide sportlaste ees, kes hoolimata troopilisest kuumusest endast maksimumi andsid. Tänan Indrek Raigi, kes on Rae spordi eestvedaja olnud juba aastaid ja pole selle aja jooksul kordagi latti alla lasknud. Rae vald on noorima elanikkonnaga vald (keskmine vanus 32 eluaastat) ja sellel on tugev positiivne mõju – meie elanikud on noored, energilised, sportlikud ja tervislike eluviisidega. Võtan seda suurepärast tulemust kui preemiat vallavalitsuse tehtud tööle spordi valdkonnas.“