Rae vald kinnitas sportlikema omavalitsuse nime

Käärikul peetud omavalitsuste suvemängudel oli taaskord parim Rae vald. Ülekaal oli veenev – Tartu vald kaotas 47 ja Jõgeva 49 punktiga. Kavas olnud 15 spordialast tuli Rae vald esikohale kergejõustikus, meeste võrkpallis, meeste 3 x 3 korvpallis, orienteerumises, jalgrattakrossis ja tennises.

Teine oldi naiste võrkpallis, naiste 3 x 3 korvpallis ja trikirattavõistluses, kolmas discgolf’is. Juhtide arvestuses sai Bärbel Salumäe teise koha. Alla 8000 elanikuga valdadest saavutas esikoha naaberomavalitsus Kiili. Mängudel osales kokku üle 1700 võistleja 55 Eesti omavalitsusest.

„Siiras tänu kõigile, kes sellesse võitu oma panuse andsid!“ lausub Rae Spordikeskuse projektijuht Indrek Raig. „Ma ei mõtle ainult kuldmedaleid, vaid ka neid, kes tulid esimest korda Rae valda esindama, kes aitasid transpordiga, kes võistkondi kokku panna, kes teatevahetusi korraldada ja kuni vallavalitsuseni välja, kes leiab sellele üritusele eelarves alati koha. Ühtlasi näitavad suurepärased tulemused seda, et valla otsus panustada spordirajatiste arendamisse ja huvitegevusse tasub end ära.“

Preemia motiveeris

Edukaimaks individuaalsportlaseks tõusis kolme kuldmedaliga kergejõustiklane Elen Viikmann, kes oli parim 100 m jooksus, odaviskes ja kaugushüppes. 4 x 100 m teatejooksus tuli pronks.

„Võistlesin esimest aastat veteranide hulgas. Kuna olen ka varem medaleid võitnud, siis lootsin seekord vähemalt esikolmikusse jõuda,“ ütleb üheksandas klassis kergejõustikutreeningutega alustanud Viikmann. „Käisin eelnevalt viis nädalat staadionil erinevaid alasid proovimas – harjutamine on vigastuste ennetamiseks hädavajalik. Sellegipoolest andis keha pärast võistlemist tunda.“

Seitse aastat tagas Rae valda kolinud Viikmann käib sõpruskonnaga regulaarselt sportimas ja teeb kodustes tingimustes jõuharjutusi. „See on minu elustiil, aktiivse liigutamiseta langeb elukvaliteet. Pealegi on veteranispordis vähem stressi ja tulemuste asemel saab rohkem protsessi nautida,“ märgib Viikmann.

Nii Viikmann kui ka orienteerujate esindaja Ülo Timuska tunnevad heameelt, et Rae vald näeb korralduse nimel palju vaeva – osalejatele on tagatud ühtne vormiriietus ja ühine ööbimiskoht. Individuaalselt saavutasid orienteerumises esikoha Siiri Mere ja Rain Eensaar, teatevõistluses oldi kiireimad nii põhiarvestuses kui ka veteranide seas.

„Kääriku metsarada oli reljeefi poolest ja ürgmetsa tingimustes väga raske. Vähese orienteerumise oskustega võistlejad ekslesid metsas pikalt, enne kui punktid üles leidsid. Õnneks on Rae valda elama tulnud hulgaliselt tugevaid orienteerujaid ja meid ühendab hea kambavaim. Rõõmu valmistab see, et seekord oli Rae valda esindamas ka mitmeid noori,“ kinnitab Timuska.

Meeste võrkpallis esikohta kaitsnud Rae vald alistas alagrupis Järva, Haljala ja Mulgi valla ning kohamängudel Tartu II ja Valga ning poolfinaalis Otepää 2:1 ja finaalis sama tulemusega Kiili. Mängiti muru peal vähendatud mõõtmetega väljakul rannavõrkpalli palliga.

„Palli pidi jõuga maha lööma, hanitused saadi enamjaolt kaitses kätte,“ ütleb Andres Savik. „Meie eeliseks oli pikk pink, saime palju vahetusi teha. Olime võistkonna moodustanud esiliigas mängiva meeskonna baasil ja mängijatel ei olnud koostöö leidmisega raskusi.“

Saviku sõnul motiveeris võrkpallureid Rae valla preemiapakett, mille kohaselt saavad esikolmikusse jõudnud võistkonnad tulevaks hooajaks Rae valla spordihoonetes saalirendilt 50-protsendilise hinnasoodustuse. Samuti saavad kõik esikolmikusse jõudnud sportlased Rae valla kahes ujulas ja jõusaalis tasuta piiramatult sportida. Sissekirjutust omavad võistlejad saavad esikolmiku koha eest ka väikese rahalise preemia.

Talimängud Elvas

Kui naiste 3 x 3 korvpallis pidi Rae vald tunnistama finaalis Elva 21:19 paremust, siis meeste konkurentsis saadi esikohamatšis jagu Kosest 19:14. „Kuna eelmisel aastal olid nii mehed kui ka naised võidukad, siis ei tahtnud ka seekord vähemaga leppida,“ räägib meeskonna treener Risto Puur. „Kuldsest duublist jäi veidi puudu, naistel oli võimalus finaal enda kasuks kallutada.“

Kui avapäeval jäid mehed alagrupis alla Jõgevale 12:16, siis teisel päeval ei jäetud play-off’is midagi juhuse hooleks. Veerand- ja poolfinaalis saadi kindlalt jagu vastavalt Räpinast (22:5) ja Põlvast (16:9).

„Tegime avapäevast omad järeldused ja kohamängud olid meie kontrolli all. Palju kasu oli ka aktiivsetest fännidest,“ tunnustab Puur, kes on Eesti meistrivõistluste esiliigas kaasa tegeva Rae Kossu uus peatreener. „Kogu Rae valla poolset panust hinnates oli näha, et suvemänge võetakse väga tõsiselt ja ka meie ei saanud omaltpoolt jalgu sirgeks lasta.“

Omavalitsuste talimängud peetakse märtsi esimesel nädalavahetusel Elvas. Baltimaade suurim spordifestival, 16. Eestimaa suvemängud toimuvad 7.–9. juulini Rakveres.

TULEMUSED:

Linnad: 1. Rakvere 279 punkti, 2. Viljandi 132, 3. Haapsalu 81.   
Üle 8 000 elanikuga vallad: 1. Rae 394 punkti, 2. Tartu 347, Jõgeva 345.
Alla 8000 elanikuga vallad: 1. Kiili 330, 2. Vinni 311,5, 3. Põhja-Sakala vald 307.

Pildil: Naiste 4x100m teatejooksu pronksivõistkond Edlin Lisbeth Laur (vasakult), Anna Sõerd, Annabel Dunaiski ja Elen Viikmann. FOTO INDREK RAIG