Rae vald kaheksandat aastat järjest sportlikem omavalitsus

Rakveres peetud Eestimaa suvemängudel kindlustas Rae vald sportlikema omavalitsuse tiitlit, tulles võitjaks kaheksandat aastat järjest. Meie sportlased pälvisid kolm alavõitu ja edu tõi erakordne stabiilsus – pea kõikidel osaletud aladel jõuti esikolmikusse!

„Kodukoha esindamine on saanud auasjaks ja justkui igasuviseks traditsiooniks. Paljud tunnevad ise võistlemise vastu huvi ja on varakult enda plaanid just suvemängude järgi sättinud. Isiklikult tunnetan, et käesolev liikumisaasta on Rae valla elanikke veelgi enam innustanud tervislike eluviiside poole. Tänan südamest enam kui 160 sportlast, kes oma panuse andsid!“ lausus Rae valla spordikeskuse projektijuht Indrek Raig.

Üllatusvõit rannavolles

Rae vald saavutas esikoha trikitõukeratta võistlusel, jalgrattakrossis ning rannavõrkpallis, kus naised kaksikvõidu kindlustasid ja mehed teise-kolmanda koha teenisid.

Eraldi väärib äramärkimist tüdrukute arvestuses parimaks trikitõukeratturiks tõusnud 9-aastane Maria Meri, kes on mitteametlikel andmetel suvemängude aegade noorim võitja. „Traditsiooniliste spordialade kõrval paeluvad noori järjest enam vaatemängulised ja adrenaliini pakkuvad alad ning meil on palju trikirattureid tänu Baltimaade suurima elamusspordikeskuse Spot of Tallinna lähedusele,“ rääkis Raig.

CFC Rattakool ning Rae Spordikooli kergejõustikutreenerid Maris Mägi ja Henri Ojaperv väärivad Raigi sõnul tunnustust, et niivõrd rohkearvulise koosseisu välja panid. „Kergejõustikuharrastajate arv Rae vallas kasvab ja treeningutel käib mitmeid perspektiivikaid noori. Tõsi, noored suvemängudel ülemäära palju auhinnalisi kohti ei võitnud, kuid tuleb arvestada, et enamjaolt võisteldi endast vanemate vastu. Headmeelt valmistab teadmine, et püstitati mitmeid isiklikke rekordeid,“ ütles Mägi. „Kergejõustikus oli tase keskmisest kõrgem, sest paljud kasutasid seda jõuproovi kui võimalust, et valmistuda Eesti meistrivõistlusteks.“

Endine tippsportlane Mägi lisas, et Jüri staadioni rekonstrueerimine on kergejõustiku seisukohalt võtmetähtsusega. „Rae vallas on sporditaristusse tehtud mitmeid suuri investeeringuid, kuid kergejõustiklased tunnevad puudust täismõõtmetes staadionist, et treeningud uuele tasemele viia. Kuna Rae vallas puudub ka sisehall, oleme talviti käinud Tallinnas harjutamas,“ kirjeldas Mägi.

Esimest korda kavas olnud rannavõrkpall kujunes Rae valla jaoks väga edukaks – kuuest poodiumikohast hõivati koguni neli. Naiste finaal kujunes raekate siseasjaks, kus Merilin Parts – Maarja-Liisa Kais alistasid duo Kädi Böckler – Marie Pohlak.

Kais tunnistas, et võistlus kulges nagu Ameerika mägedel ja saavutus tuli suure üllatusena. „Erinevate asjaolude tõttu andsin nõusoleku osaleda viimasel hetkel ja turniiri esimese mängu kaotasime kindlalt. Kuna viimati mängisin võrkpalli aktiivselt üheksa aastat tagasi, siis võttis harjumine ja kokkumängu leidmine pisut aega,“ selgitas Kais. „Aga tõele au andes tuli võit suuresti tänu Merilinile, kelle panus oli tänu meistriliiga kogemusele märkimisväärne.“

2024 võisteldakse Kuressaares

Kettagolfis pidas Rae valda esindav Kristo Raik esikoha nimel maha äärmiselt pingelise duelli Asko Kraisiga. „Tegime mõlemad sama tulemusega rajarekordi ja mängisime seejärel kolm rada ümber. Ikka viik. Lõpuks selgitasime võitja põhimõttel, kes esimesel rajal korvile lähemale viskab,“ kirjeldas Raik sündmuste käiku. „Profisportlasena ei ole ma varasemalt nii pikalt mängima pidanud. Tegemist oli harrastajatele mõeldud rajaga, mille raskusaste õige pisut suurem kui Kurna pargis.“

Raiki sõnul kasvab kettagolfi harrastajate hulk suure hooga, kuid puudu on treeneritest ja seetõttu harjutavad paljud omapäi. „Kutsun koolide liikumisõpetajaid lastele kettagolfi algtõdesid õpetama. Koolituse ja varustuse saamisel saab alaliit tuge pakkuda,“ soovitas Assakul elav Eesti discgolfikoondise liige.

Eestimaa suvemängudest võttis osa üle 3000 eri vanuses ja eri tasemega sportlase 70-st omavalitsusest. Tuleval aastal peetakse omavalitsuste suvemängud 17.–18. augustil Kuressaares.

TULEMUSED

Üle 8000 elanikuga vallad: 1. Rae 391 punkti, 2. Tartu 363, 3. Viljandi 350 punkti.
Alla 8000 elanikuga vallad: 1. Kiili 328, 2. Vinni 326, 3. Kose 293,5.
Linnad: 1. Rakvere 338, 2. Haapsalu 276, 3. Paide 255,5
Üle 40 000 elanikuga maakonnad: 1. Harjumaa 547, 2. Tartumaa 525, 3. Lääne-Virumaa 514.
Alla 40 000 elanikuga maakonnad: 1. Järvamaa 401, 2. Põlvamaa 390, 3. Jõgevamaa 379.


Pildil: Rannavolle naised, kes võitsid nii I kui ka II koha, kuna finaalis oldi vastamisi. Foto: Indrek Raig