Rae Spordikool/VIASTON läheb Balti liigasse

Eesti võrkpallimeistrivõistlused viienda kohaga lõpetanud Rae Spordikool/VIASTON naiskond on valmis uuteks väljakutseteks – tuleval hooajal pannakse end proovile Balti liigas. Hooaja võtab kokku ja tulevikku vaatab peatreener Raigo Tatrik.

Kas 5. koht oli ootuspärane tulemus?

Aastaga on võistkonna mängutase meeletult tõusnud. Asjaolu, et me suutsime võita geime ka finaali jõudnud naiskondadelt, näitab, et tüdrukutes on sisu. Kahju, et veerandfinaalis BARRUS/Võru VK vastu ei saanud erinevatel põhjustel täit koosseisu kasutada. Esinelikusse jõudmine oli meile jõukohane. Arvesse tuleb võtta asjaolu, et erinevalt meist said paljud naiskonnad kohamängudeks täiendust Audentes SG/NK-st, kes sel hooajal Eesti meistrivõistlustel kaasa ei teinud.

Rae Spordikool/VIASTONis kannavad põhiraskust 2006. ja 2007. aastal sündinud mängijad ning ilmselt olete keskmise vanuse poolest noorim naiskond meistriliigas. Kuidas nägi võistkond välja sügisel hooaega alustades ja nüüd?

Tegelikult algas naiskonna ülesehitus juba eelmisel hooajal, kui meistriliigaga liitusime, ning juba siis nägin tüdrukutes potentsiaali kõrgel tasemel mängida. Võimekusest annab märku kasvõi see, et saavutasime nooremate mängijatega kuni 20 aastaste Eesti meistrivõistlustel hõbemedali. Põhiturniiri viimases mängus tabeli teise koha omaniku Tartu Ülikool/Bigbanki vastu tabasin end enne viiendat geimi mõttelt, et nõuan võitu B-klassi tüdrukutelt.

Statistika põhjal on naiskond löönud hooaja vältel kõige rohkem ässpallinguid. Kas olete servile teadlikult rohkem tähelepanu pööranud?

See on mulle üllatus. Me ei ole servile süvendatult tähelepanu pööranud, pigem oleme rõhunud kaitsele ja üldmängule.

Samas rünnakul olete teinud kõige rohkem vigu. Millest on selline ebastabiilsus tingitud?

Noorusest ja ebastabiilsusest. Teatud olukordades nõuab punkti võitmine kannatust ja riskide vältimist. Kehva tõste puhul ei pea ilmtingimata tugevalt ründama, las vastane eksib.

Väga hästi on töötanud hooaja vältel ka blokk.

Temporündaja Mirjam Karoliine Kask (keskmiselt 0,6 blokipunkti geimis) on väga hea hooaja teinud ja minu andmetel tuleb talle kutse ka Eesti rahvusnaiskonna treeninglaagrisse. Koondisel seisavad mais ja juunis ees CEV Euroopa Hõbeliiga mängud ning suve lõpus võõrustab Eesti Tallinnas EM-i finaalturniiri alagrupimänge, kus vastasteks Prantsusmaa, Soome, Holland, Slovakkia ja Hispaania. Treenida koos Eesti tippudega on Mirjam Karoliinele tõsiseks proovikiviks.

Järgmist hooaega silmas pidades on vist põhjust oodata suurt edasiminekut servi vastuvõtus, sest hiljuti saabus Jüri spordihoonesse pallikahur.

Tegemist on väga vajaliku abimehega, see leiab kindlasti aktiivset rakendust. Pallikahuriga saab reguleerida servi tugevust ja suunda ning kuna masin ei eksi, siis tõuseb treeningute efektiivsus.

Kuuldavasti on vastu võetud otsus, et järgmisel hooajal osaleb Rae Spordikool/VIASTON Balti liigas.

Oleme seda teemat mõnda aega arutanud ja jõudnud põhimõttelisele kokkuleppele, et see samm tuleb mängijate arengut arvestades astuda. See eeldab naiskonna suurendamist 24 mängijani, et saaksime Lätis ja Leedus erinevaid koosseise kasutada ning me ei kurnaks noori mängijaid ära. Koormuse kasvuga seoses on vajalik kaasata naiskonda füsioterapeut, kes hoolitseb mängijate lihaste ja teipimise eest. Mul on eriti hea meel, et mängijatel ei olnud hooaja vältel tõsiseid vigastusi. Ju oleme midagi õigesti teinud. Kindlasti paneme suvistes laagrites suuremat rõhku üldfüüsilise poole arendamisele, et uuele hooajale tugevamatena vastu minna.

KOMMENTAAR

Anni Põldma, Rae Spordikool/VIASTONi kapten

Kuna mängisime meistriliigas teist hooaega, siis isiklikult lootsin kõrgemat kohta. Võrreldes hooaja algusega oli areng märgatav – välja kujunes kindel põhikoosseis, olime ühtsemad ja saime väljakul üksteisest paremini aru. Eelmine hooaeg kulges valdavalt õppimise ja kohanemise tähe all, tänavu saime tulemuse peale mängida. Balti liigasse minek on loogiline samm, sest tahame end rohkem proovile panna. Anname endale aru, et algus võib raske olla, sest meid ootavad pikad bussisõidud ja tugevamad vastased, kuid oleme väljakutseks valmis!

Rain Peerandi, Rae Spordikooli õppejuht ja Rae Spordikool/VIASTONi mänedžer

Võrkpallurid on kahe hooajaga suure sammu edasi astunud ja arvestades seda, et meil on meistriliiga mõttes väga noor koosseis, siis peab viienda kohaga rahul olema. Julgen öelda, et meie kodumängude korraldus on meistriliiga üks paremaid. Põhiturniiril oli saalis 70+ pealtvaatajat, play-off’is veelgi rohkem. Tore, et on tekkinud püsifännid ja loodame tuleval hooajal veelgi rohkem kohalikku kogukonda kaasata. Tänan ka aktiivseid lapsevanemaid, kes on naiskonnale õla alla pannud ja aidanud kodumängude korraldusel. Tulevikus üritame veelgi erakapitali kaasata, et saaks tublimaid mängijaid stipendiumitega motiveerida.

Pildil: Lõppenud hooajal oli Rae Spordikool/VIASTONi rünnakuliider Merili Kõrvel, kes tõusis 286 punktiga meistriliiga resultatiivseimaks mängijaks. Foto: Ott Kattel