Rae koolide mängud on koolinoortele mõeldud aktiivse liikumise sari

21. septembri kuldne sügispäev möödus ligi 90 Rae valla kooliõpilase jaoks teistmoodi – Lagedi, Vaida, Jüri, Peetri, Kindluse ja Järveküla põhikoolinoored kogunesid esmakordselt kokku, et osa võtta sellest sügisest alguse saanud koolidevahelistest liikumispäevadest. Esimene Rae koolide mängude osavõistlus ehk discgolf’ipäev toimus Kurna mõisapargi kettagolfirajal.

Rae koolide mängud

Rae koolide mängud on nagu väike õde Rae valla mängudele, kuna osalejateks on ainult meie valla põhikooliõpilased ja kohale tullakse nii osalemisrõõmu kui ka võistlemise pärast ning erinevate teemapäevade juurde kuulub ka meelelahutuslik pool. 2023.–2024. hooajal on mängudel 3 erinevat etappi, milles arvestatakse koolide tulemusi nii aktiivsuse alusel kui ka selgitatakse välja parimaid sportlikke tulemusi näidanud koolid. Ka korraldajad on naissugupoole esindajad, sest sarja koordineerib Rae vallavalitsuse spordi- ja rahvatervise spetsialist Karin Kamdron koos endisest õpetajast peakorraldaja Nele Marrandiga.

Korraldajad Nele ja Karin kommenteerivad: „Hoolimata sellest, et mängudel pole veel logo või veebilehte ja mõned detailid alles loksuvad korralduse juures paika, on mängude juures siiski kõige olulisemad noored ja nende rõõm. Meie eesmärgiks on läbi sarja pakkuda õpilastele võimalust õppida midagi uut, tunda rõõmu koosolemisest, aga ka üksteisega mõõduvõtmisest. Seetõttu on koolide sarjas mõnevõrra vähemtuntud spordialad, milliseid võistluseid pole meie vallas koolidevahelistena veel peetud, nii et ka meil endil on põnev!“

Kettagolf on mõnus mäng

Viietunnilist õuepäeva alustasid noored lihtsa tutvumismängu ja koolitustega, kus tutvuti discgolf’i mänguvõtetega: ees- ja tagakäevisete ning puttimisega. Nii mõnigi laps avastas endas võime lühikese juhendamise järgselt kettad väga hästi lendu saada, nii et korraldajail tuli tõdeda, et meil on palju käeliselt võimekaid lapsi. Kettagolfi mängimise juures on aga sama oluline vaimne pool: keskendumine ning pidevalt muutuvate olukordadega hästi hakkama saamine, oma oskuste rakendamine ja ka pettumuste või ebaõnne talumine. Kui mängija vaimsed ja füüsilised võimed on tugevad, siis on ainult taevas see, mis discgolf’areid peatab – nagu on näidanud kahekordse eestlannast maailmameistri Kristin Tattari tulemused, kellele ei ole hetkel kogu maailmas väärilist vastast.

Pärast treeninguid sai iga laps endale Jüri Gümnaasiumi kokkade valmistatud maitsvat suppi serveerida, pisut puhata ning sõprade ja koolikaaslastega mõtteid vahetada. Lisaks sai mängida murumängud.ee vahvaid õuemängusid ning nii möödus aeg imekiiresti.

Noori tervitama tulnud abivallavanem Bärbel Salumäe rõõmsa kõne järgselt oli aeg päeva põnevaimaks osaks – emotsioonirikkaks paarismänguks. Õpilased moodustasid omal soovil koolisiseselt paarid ning 9-korviline rada mängiti läbi best shot formaadis ehk mõlemad paarilised said teha avaviske ning jätkata mängu paremini õnnestunud viske kohalt, kuniks üks paarilistest ketta korvi viskas. Peakohtunik Kristo Raik oli kohandanud eri vanuseastmetele vastavalt rajad, mis pakkusid nii üllatusi, põnevust kui ka (võistlus)pinget ning keegi ei olnud eelisseisus, kuna rada avalikustati sama päeva hommikul.

Bärbel Salumäe: „Rae valla koolidevaheliste võistluste eesmärk on teha tervislik eluviis kõikidele kättesaadavaks, sõltumata sellest, kas oled tippsportlane või harrastaja. Erinevate spordialadega tutvumine annab võimaluse noortele leida enda jaoks ehk liikumisharrastus, millele ta varem mõelnudki ei ole.
Kettagolfietapil oli suur rõõm märgata, et noored ütlesid uhkusega, mis kooli nad esindavad ja soov parim olla kajastus ka rajal. Aga kui noored ise hüüavad, et kõige tähtsam on päeva nautida, siis enam paremat emotsiooni kaasa tuua võimalik ei olegi!“

Discgolf’ipäeva parimad kettagolfimängijad olid nooremast vanusegrupist:

I – Emma Lota Kaljuste ja Ralf Kaul

II – Hegert Villo ja Kevin Liivak

III – Ekaterina Ignantenko ja Sofia Maria Talviste


Vanemast vanusegrupist:

I – Gert Emil Hütt ja Kristjan Rosar

II – Kirke Arro ja Rasmus Heinmaa

III – Karl Felix Irve ja Sebastian Põhjala

Koolide üldarvestuses saavutas Jüri Gümnaasium napilt esikoha Peetri Lasteaed-Põhikooli ja Lagedi Põhikooli ees, Kindluse Kool saavutas IV, Vaida Põhikool V ja Järveküla kool VI koha.

Suur tänu kõikidele osalejatele ja organiseerijatele, asjalikele õpetajatele, kes võistkondi komplekteerisid, Rae Vallavalitsusele ja Jüri Gümnaasiumi meediavaldkonna õpilastele, kes kõik erinevad emotsioonid piltidele püüdsid! 

Järgmine koolidevaheline mõõduvõtt toimub juba 29. novembril Lenne Sulgpallikeskuses sulgpallipäeval, mille ülesehitus saab olema sarnane: esmalt tutvutakse spordialaga ja harjutatakse erinevaid lööke ning liikumisi, siis toimub kolmes erinevas vanusegrupis individuaalvõistlus ning lisaks teevad päeva põnevaks vahvad osavusmängud.