Pered saavad Rae valda avastada läbi rattaseikluse

Ajal, kui sporditegemine on piirangute tõttu olnud häiritud, saavad huvilised ühendada meeldiva kasulikuga. Nimelt on Rae Spordikeskuse projektijuhi Indrek Raigi eestvedamisel ja seiklusspordi entusiastist rajameistri Alvar Suisalu kaasabil käivitatud sariüritus „Rattaseiklus peredele".

Esimene üritus hõlmas Peetri, Järveküla ja Assaku piirkonda. Avatud oli kaks rada – 22 km distants oli mõeldud suurematele seiklejatele ja 7,5 km vahemaa koos väiksemate lastega kulgemiseks. Kolme nädala jooksul võttis osa tervelt 132 tiimi ja enam kui 400 inimest. Kokku läbisid pered enam kui 12 000 kilomeetrit.

„Seiklus on ellu kutsutud mõttega, et COVID-19 olukorras oleks peredel rohkem motivatsiooni koos minna rattaga sõitma. Nutirakenduse Loquiz juhiste järgi tuleb läbida punkte ning põnevust ja vaheldusrikkust lisab objektiga seotud küsimustele vastamine, mida näeb alles punkti jõudes,“ tutvustab Raig. „Teine eesmärk on tutvustada elanikele oma kodukanti. Rae vald areneb kiiresti ning meil on nii palju uusi maju, koole, lasteaedu, spordikeskusi ja toidukohti, kuhu suur osa inimesi pole veel jõudnud. Samuti leiab rajalt ägedaid elurajoone tupiktänavatelt, sovhoosiaegseid karjalautu, tuulikuid, ohvrikive ja palju muud põnevat. Avastamisväärsed objektid asuvad tegelikult meie igapäevase elu keskel, kuid kiires argipäevaelus ei ole sageli mahti neile tähelepanu pöörata.“

Praegu on avatud kaks rada: Lagedi rada saab läbida 16. maini ja Jüri-Karla rada mai lõpuni. Punktide läbimise järjekorra saab osaleja ise valida, kuid järgida võib ka rajameistri ette antud soovitust. Seiklust võib alustada ükskõik millisest punktist. Lisainfot saab Rae Spordikeskuse Facebooki lehelt.

„Kõige mugavam on kasutada liikumiseks jalgratast, kuid rajad on läbitavad ka näiteks lapsevankriga,“ lisab Raig. „Seiklusel ei toimu paremusjärjestuse selgitamist, kuid kõikide rajal käinute punktiskoor ja teekondade pikkused fikseeritakse tulemuste lehel. Tegemist ei ole võistlusega ja raja läbimise aeg pole tähtis. Soovi korral võib distantsi ära jagada kahe päeva peale. Kuna lastele on kindlasti olulised ka auhinnad, siis kõigi osalevate tiimide vahel loositakse välja ka rattapoe Veloteek meeneid ja Orkla maiustusi.“

Samuti Rae valla mängude korraldamisega tegelev Raig ütleb, et kui piirangud lubavad, üritatakse kevadel välitingimustes alad läbi viia. „Teist aastat järjest on Rae valla mängude sisealad saanud korraliku tagasilöögi. Praegu on eesmärk ära teha siiski enamik välialasid ning ootame osalema kõiki juba tuttavaid ja ka uusi võistkondi.“

Praeguse kalendri kohaselt on 23. mail kavas tõukerattaralli Jüris,  6. juunil 4 x 4 rannavolle Peetris ja 13. juunil mölkky Kindluse Koolis.

Eesti omavalitsuste suvemängud peetakse 10.–11. juulil Käärikul. Märtsis toimuma pidanud Eestimaa talimängud lükati järgmisse aastasse ja võistlused toimuvad 4.–6. märtsil Ida-Virumaal.

Fotol: Vasakult Indrek Raig ja Alvar Suisalu. Erakogu