Noorte kaasamine soosis Omnivat

Rae valla mängude erakordse hooaja, kuhu oli kaasatud varasemast rohkem noori, võitis Omniva, kellele see oli esmakordseks üldvõiduks.

„Esikohta üldarvestuses võib pidada üllatuseks, sest peaaegu kõikidel aladel oli kohustus kaasata noori ja see lõi kaardipaki korralikult segamini,“ tunnistas Omniva esindaja Sandra Eiduks. „Noorte sooritus mängis tulemuses olulist rolli, eriti rannavolles ja kanuurallis.“

Eiduksi sõnul hakkasid tiimiliikmetel võidumõtted tekkima pärast kuuenda kohaga lõppenud mälumängu. Omnivale tõi edu stabiilsus, sest ainus alavõit teeniti ammulaskmises. „Enne viimast ala minireketloni oli üldvõit kindel ja saime pingevabalt mängides kolmanda koha,“ lausus Eiduks.

Karla küla edukaim küla

Samuti ettevõtete arvestuses üldvõidu pälvinud Omnivale järgnesid üldarvestuses 4Fun ja Team Järveküla&sõbrad. Eiduksi hinnangul on tase Rae valla mängudel läinud iga aastaga tugevamaks. „Võistkonnad näevad tiimide komplekteerimisel suurt vaeva. Omniva on küll suur ettevõte, kuid kuna eesliinitöötajaid on keeruline vabal päeval osalema saada, siis tuleb võistkonna väljapaneku nimel pingutada. Aga meil on ühtehoidev kollektiiv ja näiteks viimasele alale tuli meile appi sulgpallur Põlvast,“ tunnustas Eiduks.

Pärast koroonapandeemiat on ühiseid ettevõtmisi vähem ja Rae valla mängud on Eiduksi sõnul kujunenud peamiseks ürituseks. „Hiljuti osalesime näiteks teatejooksul „Tipust Topini“,“ lisas Eiduks. „Üldiselt sobivad meile füüsilist pingutust nõudvad spordialad. Rae valla mängude sportlik ja korralduslik tase läheb iga aastaga paremaks ning kindlasti osaleb Omniva ka järgmisel hooajal.“

Külade arvestuses oli veenva ülekaaluga parim Karla küla, kellele järgnesid Patika ja Vana-Järveküla. „Esikoht ei ole kunagi olnud meie eesmärk, pigem oleme tahtnud külaliikmetele võistlemisrõõmu pakkuda,“ kinnitas Karla küla esindaja Ülar Verev. „Hindan kõiki külade arvestuses osalenud võistkondi kõrgelt, sest tean, et on üsna keeruline leida kogukonnas konkreetseks kuupäevaks osalejaid. Nädalavahetustel on inimestel reeglina omad tegemised, kuid oma küla esindamine on motiveeriv ja ühtsustunnet tekitav.“

Ka Verev suhtus noorte kaasamisse positiivselt – muudatus pani kogu ettevõtmisele värskema pilguga vaatama. „Eraldi tahaksin kiita perekond Vareste noori, kes olid valmis igal alal kaasa lööma,“ lisas Verev. „Paljudel uutel tulijatel on närv sees ja nad pelgavad osaleda, kuid nad rahunevad, kui ütlen, et kõige tähtsam on osavõtt.“

Ainsa alavõidu pälvis Karla küla kanuurallis, Verevi sõnul kestusalad neile sobivad. „Klassikalisi pingutust nõudvaid alasid võiks rohkem kavas olla. Ladusa korralduse eest oleme väga tänulikud,“ ütles Verev.

50 võistkonda, 837 osalejat

Lõppenud hooajal tegi Rae valla mängudel kaasa 50 võistkonda, 837 inimest ja tuli 1586 erinevat osaluskorda. Kõik numbrid tähistavad rekordit.

„Noorte kaasamine kahtlemata õigustas ennast. Vallas on loodud sportimiseks väga head tingimused ja läbi Rae valla mängude on suurepärane võimalus neid tutvustada,“ märkis peakorraldaja Indrek Raig. „Liikumisharrastuse kujundamine just noores eas loob eelduse, et sportimist jätkatakse terve elukaare jooksul. Samuti saavad osalejad enda oskusi proovile panna eriilmelistel spordialadel ja mängud toovad kokku erinevate põlvkondade esindajad, keda ühendab kirg liikumise vastu.“

Raig tunneb heameelt, et kohalikud ettevõtted peavad oluliseks Rae valla mängudele õlg alla panna ja igale alale õnnestus leida nimisponsor. „Järgime liikumisaasta põhimõtet, et tulemuse saavutamise asemel on põhirõhk liikumisrõõmu pakkumisel ja uute oskuste omandamisel,“ täpsustas Raig.

Järgmise hooaja kalender saab paika septembrikuus, Raigi sõnul võetakse kasutusele kindlasti talvel Jüris valmiv Tuule spordihoone, kuid rohkem ta saladuseloori ei kergitanud.

TULEMUSED

Üldarvestus: 1. Omniva 477,7 punkti, 2. 4Fun 461,3, 3. Team Järveküla & sõbrad 449,1, 4. Willenbrock Baltic 443,3, 5. Karla küla 439,2, 6. Jyrto 405.
Külad: 1. Karla küla 439,2, 2. Patika 368,2, 3. Vana-Järveküla 363,5.
Ettevõtted: 1. Omniva 477,7, 2. Willenbrock Baltic 443,3, 3. ABB 391,4.

Omniva eest tegid hooaja jooksul kaasa: Ain Järvesaar, Andres Kukka, Andrus Kuklane, Egon Reiljan, Elise Kaas, Evert Rööpson, Gerli Rüüberg, Hegert Viilo, Heigo Niitla, Kaarina Pint, Kaili-Heda Tamas, Kristi Unt, Kristjan Metsanurm, Kristo Kõivumägi, Marcus Kalinin, Martin Unt, Ragne Rajas, Rauno Riiner, Reigo Vilumaa, Rene Kaas, Robert Järvesaar, Sandra Eiduks ja Triinu Vares.

Pildil: külade arvestuse võitja Karla küla.