Mälumängu valitseb ABB!

Rae valla mängude seitsmendal alal, mälumängus pälvis kolmandat aastat järjest esikoha ABB, järgnesid Aruheina Sõprade selts ja Rae küla. ABB koosseisu kuulusid Sven Sommer, Siim Lannes, Dmitri Gomon ja Leho Kriisa.

Võistlus koosnes 30 küsimusest, mille olid koostanud Eesti mälumängu tuntud nimed Jevgeni Nurmla ja Indrek Salis. Lisaks võeti mõõtu viiest muusikapalast koosnevas lisavoorus, kus tuli mõne sekundi kõlanud muusikapala juures ära arvata loo esitaja ja pealkiri. Kui pärast põhivooru oli ABB edu üsna veenev, siis muusikavoor vähendas vahet. Muusikavooru edukaim võistkond oli Rimi, kes teenis kaheksa punkti kümnest.

Sven Sommer, millega seletada seda, et ABB võitis mälumängu kolmandat aastat järjest?

Meil on lihtsalt hea võistkond! Olen seda rääkinud varemgi, aga kordamine on tarkuse ema – ükskõik millisel Rae valla mängude alal edu saavutamiseks peab võistkonnas olema kindel liider ning ülejäänud liikmed tugeval keskmisel tasemel. Meil mälumänguvõistkonnas nii ongi. Oluline on ka mitmekülgsus – et võistkonna liikmed oleksid võimalikult erinevate ja mitmekesiste huvialadega.

Muidugi, aastad pole vennad. Oleme olnud mälumängus korra napilt kolmandad ning kolm aastat järjest võitnud. Võidud on olnud erinäolised, vahel ülekaalukamad, vahel napimad. Mõnikord läheb kõik täkkesse – on küsimusi, mida lihtsalt tead, on küsimusi, mille vastusevariantide vahel kaaludes lähevad kõik vastused täppi ning on küsimusi, mis tuttavad mõnelt teiselt mängult. Üritan kõik Eestis toimunud mälumängud veebist tagantjärele läbi vaadata.

Põhivooru järel oli ABB ülekaalukas liider, kuid muusikalises lisavoorus vahe vähenes. Kas oli teada, et muusika on ABB Achilleuse kand?

Sellisel kujul kindlasti. Rae valla mängude muusikaküsimuste eripära on selles, et eestikeelse pala algusest lastakse 2–4 sekundit ning selle põhjal peab ära arvama nii loo pealkirja kui ka esitaja. See on rohkem nii-öelda autoraadio kuulajatele sihitud formaat. Tavalise, klassikalise muusikamälumängu võidaksime ABBga ära!

Milline küsimus tundus kõige raskem/huvitavam?

Otseselt raskeid küsimusi polnudki, enamik baseerus faktiteadmistel. Nende puhul, mis valesti vastasime, oskasime valikust vale vastuse valida. Huvitavad olid kõik küsimused. Kõige segadusttekitavam ja huvitavam küsimus oli järgmine, mida me ära ei vastanud: „See suurvürstiriigis sündinud sportlane püstitas oma karjääri jooksul 22 maailmarekordit. Samas pole ta kordagi tulnud maailmameistriks ega Euroopa meistriks, küll on tal aga olümpiamedaleid. Teadaolevalt esimese sportlasena maailmas sai ta sportlike saavutuste eest riikliku autasu (ordeni). Peale kõige muu on tema auks nimetatud ka asteroid nr 1740. Kellest on jutt?“ Selle küsimuse puhul oli segadusttekitavaid nüansse päris mitu, näiteks fakt „küll on tal aga olümpiamedaleid“. Tõepoolest on, kui arvestada, et juba olümpiakuldasid on tal tervelt üheksa ehk siis tegemist on jooksulegend Paavo Nurmiga.

Kas ABB mälumängutiim käib regulaarselt erinevatel võistlustel või saate kokku kord aastas Rae valla mängudel?

ABB tiimiga osaleme ainult Rae valla mängudel, kuid sõpruskonnaga osalen mõnel teisel mälumängul või mälumängusarjas. Küll on aga plaanis käivitada mälumänguvõistlused ABBs. Paistab, kas need saavad olema võistkondlikud, paaris- või üksikmängus.

Kuidas ABB hooaja senise käiguga rahul on ja mis koht kokkuvõttes rahuldaks?

Hooaeg on läinud üles-alla, stabiilsusest jääb vajaka. Samas on meil hooaja teine pool tavaliselt paremini õnnestunud, ehk ka seekord. Oleksime kokkuvõttes rahul kohaga esikuuikus üldarvestuses ja esikolmikukohaga asutuste pingereas.

Andres Kalvik

MÄLUMÄNGU TULEMUSED

Võistkondlik arvestus: 1. ABB Spordiklubi 45 punkti, 2. Aruheina Sõprade selts 42, 3. Rae küla 41, 4. Peetri Sport 41, 5. Rae Koss/Hansaviimistlus 37

 

Foto ABB AS

ABB Spordiklubi juht ja mälumängutiimi eestvedaja Sven Sommer spordiklubi rikkaliku auhinnakapi kõrval, kus muu hulgas tallel ka kolm Rae valla mängude mälumänguvõistluse võidukarikat.