Dr. Dish viib Rae kossunoorte treeningud uuele tasemele  

 

Juba mõnda aega on Rae valla korvpallurite treeninguid elavdanud Ameerikast saabunud Dr. Dish All-Star. Tegemist on abilisega, kes ei küsi palka, ei jää haigeks ja on valmis töötama kasvõi ööpäevaringselt. Tegemist on tipptasemel viskemasinaga, mida on seni Eestis saanud kasutada üksikud klubid.

Viskemasina soetamise teema tuli jutuks eelmise aasta lõpus, kui MTÜ Jüri Gümnaasiumi Vilistlaskogu juht Veigo Gutmann käis valla noorkorvpalluritele Peterburis kaasa elamas. Ettevõtja viis end seadme üksikasjadega kurssi, kogus heade sõprade abiga kiiresti kümme tuhat eurot ja tegi tellimuse ära. Algatus sai teoks maksumaksja raha kulutamata.

Kuni 1200 viset tunnis

Rae Spordikooli treeneri ning Eesti Korvpalliliidus liigade ja võistluste juhina töötava Henri Ausmaa sõnul on tippmängijaks arenemisel ülioluliseks osaks individuaalne treening.

„Ei ole võimalik jõuda tippu, tehes kaasa vaid klubi poolt organiseeritud treeningutel,“ rõhutab Ausmaa. „Mängijad, kes näevad iseseisvalt vaeva oma oskuste arendamisel, kinnistavad tehnilised elemendid paremini, sest nende korduste arv on suurem kui nendel, kes iseseisvalt ei treeni. Lisaks on iseseisvalt harjutavad mängijad loomingulisemad, sest julgevad rohkem otsuseid vastu võtta iseseisvalt. Viskemasin annab mängijatele ideaalse võimaluse individuaalseid oskuseid parandada ning seejuures saab mängija treeningusse ka loomingulisemalt suhtuda. Loomingulised lahendused õnnestuvad mängijatel mängus just kõige raskematel hetkedel.“

Dr. Dishi abil saab ka üksinda spordisaalis olles korraliku koormuse. Lisaks võimaldab masin grupitreeninguid mitmekesisemalt läbi viia. Ajal, kui üks seltskond treeneri juhendamisel harjutusi teeb, saavad teised paralleelselt visketrenni teha. Viskemasinat kasutades on võimalik sooritada kuni 1200 viset tunnis. Seda on rohkem kui paljude mängijate jaoks treeningutel ühe kuu peale kokku. Dr. Dish annab võimaluse seadistada eriharjutusi ja sooritusi läbi nutitelefoni rakenduse põhjalikult analüüsida.

Valitud korvpallurid saavad tasuta saaliaja

Rae Spordikooli treenerid Mikk Sarik ja Milvert Vaaks ütlevad, et väikesed klubid peavad olema nutikamad ja professionaalsemad ning viskemasinast on töökamate korvpallurite arendamisel suur abi. „Viskemasin aitab treeningu käigus läbi viia harjutusi kergelt vigastatud või haigele mängijale. Viskemasin asendab kahte söötjat. Inimene söödab mängijale orienteeruvalt 600-800 söötu tunnis, viskemasin suudab anda aga 1200 ja enam söötu tunnis,“ lisab Sarik.

Seade antakse klubile Rae Koss, kes pani viskemasina soetamisele rahaliselt õla alla, kohustusega seda kümme aastat Rae Spordikoolile tasuta kasutada anda. Et Dr. Dishi maksimaalselt rakendada, saavad end treeningutel heast küljest näidanud korvpallurid viskemasinat ning spordisaali tasuta kasutada argipäeviti enne kella kaheksat ja pärast kella 21 ning koolivaheaegade, riiklike pühade ja nädalavahetuse kõigil vabadel saaliaegadel.

Vallale tähendab see lisakulu vaid laevalgustuse näol, sest spordikeskus on nimetatud aegadel nagunii avatud. Teised korvpallihuvilised, kes pole Rae Kossu või Rae Spordikooliga tegevustega seotud, hakkavad masina kasutamise eest maksma renti.

Võisteldakse Eestis ja välismaal

„Mul on äärmiselt hea meel sellist algatust toetada,“ lausub Rae vallavanem Mart Võrklaev, kelle kabinetis toimunud viskemasina-teemalisest koosolekust võttis osa ka kolm noort korvpallurit. „Rae vald on sporti palju panustanud ja korvpall on piirkonna üks enimharrastatavaid alasid. Treenerid teevad oma tööd suure südamega ja vald aitab omaltpoolt motiveeritud noorte arengule kaasa.“

Rae Spordikooli korvpalliosakonnas töötab kaheksa treenerit ja treeningutel käib 115 last. Erinevates vanuseklassides osaletakse Eesti meistrivõistlustel ja koostöös TTÜ Korvpallikooliga mängitakse regulaarselt rahvusvahelistel turniiridel.

Gutmanni sõnul on spordikooli asutamine end õigustanud, sest see kindlustab lastele soodsa kuutasuga sportimisvõimaluse ja annab treeneritele majandusliku kindlustunde.„Aga mis kõige tähtsam – pärast spordikooli käivitamist on hüppeliselt suurenenud spordiga tegelevate laste arv.“

Masina soetamisse panustasid: JG VIL!, Rae Koss, Hansaviimistluse OÜ ja Hansamaja (Rando Ottel, Veigo Gutmann), Ny Image (Janek Hermaküla, Marek Hermaküla), Ridango OÜ (Argo Verk), Moodulehitus OÜ (Rivo Aunpu), City Kliima OÜ (Martin Viisileht) ning eraisikud Jens Vendel ja Tambet Asi.

Fotod: Siim Semiskar