Aasta spordipere: tähtpäevad spordi tõttu tähistamata ei jää

20. märtsil kuulutati Rae valla 2023. aasta spordipereks neljaliikmeline perekond, kuhu kuuluvad ema Maris Terno, isa Harles Paesüld ning tütred Miriam ja Mirtel.

Isa Harles on viimastel aastatel tegelenud eeskätt rattasõidu ja triatloniga. Sel aastal valmistub poolikuks ironman’iks ning palju veedab aega basseinis ujumistehnikat lihvides. Varem tegeles ka maratonijooksuga, kuid kui seal sai maagiline kolme tunni piir alistatud, siis hakkas rohkem rattasõiduga tegelema.

Ema Maris tegeleb eeskätt orienteerumisega (sh pikad rogainid), kuid ka jooksmisega. Ka Maris on maratonijooksus maagilise kolme tunni piiri suutnud korra alistada. Marisele meeldib osaleda orienteerumispäevakutel, kus kaardile keskendumine aitab kõik muud argimured mõneks ajaks unustada. Suurimaks sportlikuks saavutuseks on 2022. aastal rogaini MM I koht naiste arvestuses (koos Mariann Sulega).

Vanem tütar Miriam käib ema jälgedes ja tegeleb samuti orienteerumisega. Üheskoos sõidetakse orienteerumispäevakutele ja -võistlustele. Lisaks käib Miriam sulgpallitrennis, varasemalt tegeles ka ujumise ja kergejõustikuga. Miriam on kaks aastat järjest saavutanud Eesti meistrivõistlustel orienteerumise teatejooksus Tammed SK tiimiga 3. koha.

Noorem tütar Mirtel on pere kiireim ujuja. Ta käib Fortuna SK ujumistrennis ning on ujumises võitnud palju medaleid ja karikaid (sh tulnud oma vanusegrupis Rae valla meistriks 2020. aastal). Lisaks käib Mirtel ratsutamistrennis.

Lapsevanemad on spordiga tegelenud juba lapsepõlvest ning nii on spordipisik kandunud ka lastele. „Orienteerumisega hakkasin tegelema tänu emale, kes mind koos kaksikõega kodukohas Sauel orienteerumistrenni suunas. Isiklikke jooksurekordeid hakkasin püstitama aga alles peale laste sündi. Siinkohal tänan elukaaslast Harlest, kes on väga sihikindel ja motiveerib sellega mindki,“ tunnustab
Maris kaasat. „Lapsena käisin Haapsalus vehklemistrennis ning täiskasvanuna hakkasin esmalt tegelema tervisejooksuga ja sealt edasi maratonijooksuga,“ räägib Harles.

Spordipere pühendab treenimisele nädalas kokku ligi 30 tundi, kuid pereema sõnul jõutakse teha ka muid tegevusi. „Spordi tõttu ei jää meil kunagi tähtpäevad tähistamata. Püüame ka koolivaheaegadel ja nädalavahetustel midagi toredat üheskoos teha. Viimase koolivaheaja veetsime Tahkos mäesuusatades.“

Mis on rogain?

Rogain on pika kontrollajaga valikorienteerumine, kus etteantud kontrollaja jooksul tuleb koguda võimalikult suur punktisumma maastikule paigutatud kontrollpunktide läbimisest. Kontrollpunktide väärtus on erinev ning sõltub kaugusest ja tehnilisest keerukusest. Tiitlivõistlustel (Euroopa meistrivõistlused, maailma meistrivõistlused) on kontrollajaks 24 h, kuid rahvaspordiüritustel on kontrollaeg tunduvalt lühem (nt 3 h, 4 h, 6 h, 8 h).

 

Fotol: Spordiperekond 2023. aastal Saaremaa kolme päeva jooksul, milles osalemine on kujunenud peretraditsiooniks