2023 on liikumisaasta!

Kui 2022 oli kultuuriaasta, siis alanud 2023. aasta on Kultuuriministeeriumi poolt käivitatud üle-eestiline liikumisaasta. Jätkame teema-aastate traditsiooniga ka Rae vallas.

Rae vald on koos oma inimestega olnud läbi aegade väga sportlik. Meie vallas on palju kergliiklusteid, spordiasutusi erinevate treeningute harrastamiseks, hea suusarada Jüris ja palju muud. Vald toetab oma inimesi nende sportlike unistuste elluviimisel.

Viimase uuringu kohaselt on Eestis kehaliselt piisavalt aktiivsed vaid umbes 40% täiskasvanutest ning 25% lastest. Seda on ilmselgelt vähe ning kindlasti on meie kõigi ühine soov, et inimesed oleksid kehaliselt aktiivsemad ning eluviis oleks tervislikum. Liikumisaasta eesmärgiks on tekitada inimestes rohkem huvi liikumisharrastuste ning sellest tulenevalt ka tervislikumate eluviiside vastu. Pöörame tähelepanu mitteaktiivsele inimesele, et ka nemad leiaksid tee kehalise aktiivsuseni ning mitmekesisema ja tervislikuma menüüvalikuni. Liikumisel ei ole esikohal sõnad „sport“ ja „võistlus“, see on liikumine vastavalt oma enesetundele ning läbi selle hea tervise saavutamine.

Rae valla jaoks on oluline, et liikumisaastal oleksid kaasatud kõik vanuserühmad – nii lapsed, täiskasvanud kui ka eakad. Oluline on, et tekiks liikumisharjumus meie igapäevastes tegevustes (võimalusel jalgsi/rattaga poodi, kooli, tööle, koolides aktiivsed vahetunnid/tunnid, perega ühine koosveedetud aktiivne tegevus jne) ning peale liikumisaasta lõppemist olekski see meie elu normaalne ja loomulik osa. Fookuses on kõikvõimalikud liikumisharrastused vastavalt inimese enda võimetele. Loomulikult, kui on soov ning tervis lubab, siis saab alati osaleda võistlustel ning teha tulemussporti.

Liikumine toetab füüsilist tervist ning aitab hoida vaimset tervist, toob kaasa paremad suhted, toetab kriisiolukorras, aitab õppida, toetab motivatsiooni koolis ja tööl, aitab vähendada ebavõrdsust.

Liikumisaasta on hea võimalus, et seada nii isiklikke kui ka suuremaid eesmärke kogukonnas, sest liikumispööre on vajalik ning ühiselt selles suunas astudes on see ka võimalik!